Postnatale cursus
Voel je goed, dankzij postnatale gymnastiek
Zwangerschap en bevalling hebben enorme eisen aan je lichaam gesteld. Je buik groeide en je interne organen moesten steeds dichter naar elkaar toe bewegen om ruimte te maken voor je baby.
Maar maak je geen zorgen: na de bevalling begint het natuurlijke herstelproces. Het helpt om veel van de veranderingen die je de afgelopen maanden hebt ervaren ongedaan te maken. Als je dit proces wilt versnellen en een geweldig resultaat wilt bereiken, is een postnatale cursus een uitstekende keuze. Vergeet niet dat postnatale oefeningen ook cruciaal zijn om je bekkenbodem te versterken.
Maar onthoud altijd: je bent bevallen van een baby. Het is heel normaal dat je lichaam is veranderd. Zie het als een prachtig geschenk van de natuur.
-------------------------------------
® Tip: Studio Belize Babyspullen - Ontdek het nu!
-------------------------------------
Postnatale gymnastiek: Voel je goed dankzij een postnatale cursus
1 Wat betekent postnatale oefeningen?
Postnatale oefeningen helpen je om je lichaam weer strak te krijgen na de bevalling. Zo kun je bijvoorbeeld je overbelaste buik weer steviger maken. Maar postnatale gymnastieklessen hebben ook belangrijke voordelen voor de gezondheid: ze kunnen voorkomen dat je baarmoeder indaalt of dat je last krijgt van incontinentie. Daarom is het belangrijk dat je na de eerste tijd met je baby begint met postnatale lichaamsbeweging.
Het belangrijkste is echter dat je jezelf niet overbelast. Vooral na een zware bevalling, zoals een keizersnede, heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. En ook al heb je wat tijd nodig om te wennen aan je nieuwe dagelijkse leven met je baby, je moet jezelf niet onder druk zetten. In het begin zijn een paar lichte oefeningen voldoende om je lichaam te trainen.
Als je je over een paar weken of maanden fit genoeg voelt, kun je altijd volledig aan postnatale gymnastiek gaan doen - het is nooit te laat.
2 Waarom is postnatale gymnastiek zo belangrijk?
Er zijn veel goede redenen waarom je na de bevalling zou moeten beginnen met postnatale gymnastieklessen:
- Om je bekkenbodem te versterken
- Om te voorkomen dat je inwendige organen verslappen
- Zodat je na de bevalling weer kunt genieten
- Om incontinentie te voorkomen
- Om je buik en rug te versterken voor een mooie, vrouwelijke houding
Deze redenen laten zien hoe belangrijk en heilzaam postnatale lichaamsbeweging kan zijn voor je lichaam en je welzijn na de bevalling.
3. Begin met rustige postnatale oefeningen
De tijd direct na de bevalling staat bekend als de postnatale periode - een fase van rust en herstel. Kort na de bevalling word je onderzocht door een arts. Met zijn goedkeuring kun je beginnen met rustige postnatale oefeningen. Het mooie hiervan is dat je veel oefeningen comfortabel liggend kunt doen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over fysieke belasting.
Tip van de verloskundige: Stressvrij met postnatale oefeningen
Zet jezelf niet onder druk met de postnatale oefeningen. Als je tijd hebt, is het natuurlijk geweldig. Maar volgens mij is het veel belangrijker dat je eerst went aan je "nieuwe" leven en je op je gemak voelt. Je kunt het begin van postnatale oefeningen bijvoorbeeld ook uitstellen tot na de eerste drie weken.
4. eenvoudige oefeningen voor de kraamtijd
Bekkenbodem aanspannen en ontspannen
Doe deze oefening liggend. Span je bekkenbodem aan als je inademt. Ontspan hem weer als je uitademt. 10 herhalingen zijn ideaal. Je kunt deze oefening meerdere keren per dag herhalen.
Bekken kantelen
Je kunt deze oefening ook liggend doen, het beste in bed. Je benen zijn rechtop en je voeten staan stevig op de grond. Ontspan je hele lichaam terwijl je inademt. Duw je bekken naar beneden als je uitademt. Herhaal deze oefening 10 keer.
Tip van de verloskundige: Ondersteuning met bekkenbodemkegels
Ik heb gemerkt dat veel vrouwen vaak niet precies weten hoe ze hun bekkenbodem geïsoleerd moeten aanspannen. Bekkenbodemkegels en kegels kunnen hierbij een grote hulp zijn.
Let op: Begin pas met oefenen na toestemming van een arts
Het is essentieel dat je pas begint met sporten als je arts je heeft onderzocht en groen licht heeft gegeven. Bespreek tijdens dit onderzoek welke sporten je zou willen doen en vraag specifiek of en in welke mate ze voor jou mogelijk zijn.
5. Sporten na de bevalling - belangrijke tips
In een tijd waarin er veel druk ligt op veel vrouwen om een paar weken na de bevalling een "perfect" lichaam te hebben, is het belangrijk om te onthouden wat voor een wonder je hebt verricht. Laat de druk niet te groot worden als het om lichaamsbeweging gaat.
De eerste zes tot acht weken na de bevalling moet je zware oefeningen vermijden. Gewichtheffen of vechtsporten kun je gerust achterwege laten.
Als je toch vroeg wilt beginnen met sporten, kun je het beste een van deze sporten kiezen en die alleen op een matige intensiteit beoefenen:
- Zwemmen
- nordic walking
- wandelen
- schaatsen
- yoga
- Pilates
Deze activiteiten betrekken je hele lichaam en helpen het te versterken. Zelfs met lichte training zul je binnen een paar weken merken hoe je lichaam verandert.
Zorg ervoor dat u zich aan de instructies houdt: Volg de instructies van je arts met betrekking tot lichaamsbeweging
Als uw arts u om wat voor reden dan ook afraadt om te sporten of bepaalde sporten als te riskant bestempelt, stel uzelf dan niet bloot aan gezondheidsrisico's - volg de instructies van uw arts strikt op.