Hoe je het perfecte babybedje vindt
Van de experts van Studio Belize® - Ontwerpstudio voor kinderproducten:
Er zijn veel verschillende ledikanten / babybedden die zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van kinderen van verschillende leeftijden. Maar om ervoor te zorgen dat baby's en kinderen altijd veilig en comfortabel slapen, is het belangrijk om een kinderbed te kiezen met de juiste eigenschappen. Je kunt hier lezen waar je op moet letten.
Inhoud
- Waarop letten bij het kopen van een bed voor baby's / kinderen?
- Welke soorten kinderbedden zijn er?
- Welke maat kinderbed bij welke leeftijd?
- Hoe maak je een kinderbedje kindveilig?
Hoe vind ik een goed babybed?
1. Veiligheid voor pasgeborenen
Eerst en vooral moet het babybedje veilig zijn. Het moet gemaakt zijn van geteste materialen die geen schadelijke stoffen bevatten en onschadelijk zijn voor de gezondheid van het kind. Het mag geen ruwe oppervlakken, scherpe randen of scherpe hoeken hebben die het kind kunnen verwonden. Het moet ook in een veilige omgeving worden geplaatst, zonder toegankelijke / onbeveiligde stopcontacten.
Dit zijn de details die een goed kinderbed maken:
-
Maat: wiegen zijn er in verschillende maten. Kies de grootte van het bedje op basis van de leeftijd en grootte van je kind.
- Materiaal: wiegen zijn verkrijgbaar in hout, rotan, MDF of verschillende kunststoffen. Zorg ervoor dat het materiaal van het kinderbed duurzaam, gemakkelijk schoon te maken en niet schadelijk voor de gezondheid is.
-
Stabiliteit: Kinderbedden moeten stabiel en robuust zijn. Bedden moeten het gewicht van het kind kunnen dragen en het ravotten van de kinderen op het bed kunnen weerstaan.
-
Matras: Zorg ervoor dat de matras geschikt is voor het kinderbed en voldoet aan de huidige veiligheidsnormen. Goede matrassen ondersteunen de wervelkolom, ventileren goed en bevorderen een gezonde slaap voor het kind.
-
Verstelbaarheid: Sommige baby- of peuterbedden zijn in hoogte verstelbaar. Dit is praktisch voor de houding van de ouders in de eerste maanden en verhoogt de veiligheid van het kind.
-
Design: Het design van het bedje moet zowel de ouders als het kind bevallen en passen in de stijl van de kinderkamer.
-
Accessoires: Voor sommige ledikanten zijn er accessoires zoals lades, luifels of speeltoestellen zoals glijbanen.
-
Montage: Het kinderbed moet gemakkelijk en ongecompliceerd in elkaar te zetten zijn. Het is ook belangrijk dat de wieg goed gemaakt is en dat er bijvoorbeeld geen schroeven uitbreken tijdens de montage.
2. Welke soorten babybedjes zijn er?
De babywieg
De babybedjes
Het babybedje, ook wel kinderbedje of ledikant genoemd, is geschikt voor pasgeborenen en kinderen van 0 tot 3 jaar. In het klassieke ontwerp, bekend als een ledikant, vaak met spijlen of zijpanelen die kunnen worden verwijderd, evenals een in hoogte verstelbare matrassteun. Dit laatste dient enerzijds om het kind een veilige slaapomgeving te bieden en anderzijds om ouders in staat te stellen een rugvriendelijke houding aan te nemen wanneer ze de baby in bed leggen.
Het juniorbed
Het hoogslaper
Het stapelbed
Het stapelbed is een praktische keuze voor gezinnen met meerdere kinderen die ruimte bespaart. Het bedframe van het stapelbed bestaat uit twee of meer kinder-, junior- of volwassenenbedden boven elkaar. Het voordeel van het stapelbed is dat het ruimte bespaart in de slaapkamer, die vaak kan worden gebruikt als speel- of werkruimte.
Het huisbed
Een huisbed is een gezellig bed voor kinderen dat qua constructie op een huis lijkt en de kinderkamer in een avontuurlijke speeltuin verandert. Het is geschikt als jeugdbed voor kinderen vanaf de peuterleeftijd tot de tienerleeftijd. Omdat kinderen graag op het huisbed klimmen, moet ervoor worden gezorgd dat de vloer rond het huisbed wordt beveiligd met bijvoorbeeld matten.
Het vloerbed
Een vloerbed is een plat bed dat direct op de vloer staat. Het is geschikt als kinderbed vanaf de peuterleeftijd tot de tienerleeftijd. Het is ruimtebesparend en wordt gewaardeerd door ouders omdat het een laag valrisico biedt.
3. Welke maat babybedje op welke leeftijd?
Welke maat moet een babybedje hebben?
De gebruikelijke standaardmaten voor babybedjes (0-3 jaar) zijn 60 x 120 cm of 70 x 140 cm.
Welke maat moet een peuterbed hebben?
De gebruikelijkestandaardmaten voor peuterbedden(1-3 jaar) zijn 60 x 120 cm of 70 x 140 cm.
Welke afmetingen moet een kinderbed hebben?
Het ligoppervlak voor kinderen van 2-6 jaar moet ongeveer 70 x 140 cm of 70 x 160 cm zijn.
Welke afmetingen moet een bed voor schoolgaande kinderen hebben?
In de schoolleeftijd (6-12 jaar) kunnen de lichaamsafmetingen en groeispurten van kinderen sterk variëren. De volgende kinderbedmaten moeten worden gekozen op basis van een individueel kind:
a.) 70 x 160 cm
b.) 70,80,90 x 200 cm
4. Hoe maak je een kinderbed kinderveilig?
Een kinderbed moet voldoen aan de huidige veiligheidsnormen DIN EN 716. Het moet gemaakt zijn van geteste materialen die geen schadelijke stoffen bevatten en onschadelijk zijn voor de gezondheid van het kind. Een kinderbed mag geen scherpe randen of puntige hoeken hebben. Plaats het bed bij voorkeur niet in de buurt van ramen, onbeveiligde stopcontacten of binnen het bereik van gevaarlijke voorwerpen. Zorg ervoor dat het kind er niet uit kan vallen tijdens het ravotten of spelen in de wieg of het ledikant. Zorg er bovendien voor dat het babybedje niet naast kasten staat waar zware dozen of kartonnen dozen op staan die eraf kunnen vallen.
Lees voor meer inspiratie ook ons blogartikel: Babybedden: Bell Kink over duurzaam ontwerp