Van de experts van Studio Belize® - Ontwerpstudio voor kinderproducten:
Ontdek de fascinerende Montessorimethode van Maria Montessori. Wil je de Montessori-principes thuis toepassen? Leer praktische tips voor je Montessori-omgeving in de keuken, kinderkamer en woonkamer. Leer de omgeving zo in te richten dat Montessorispelletjes geïntegreerd worden in de dagelijkse routine, de concentratie en motivatie van je kind bevorderd wordt. Kleine veranderingen kunnen zelfsturend leren thuis gemakkelijk mogelijk maken.
De Montessorimethode is meer dan 100 jaar geleden ontwikkeld door de Italiaanse arts Maria Montessori en is gebaseerd op de overtuiging dat kinderen in staat zijn hun eigen leerervaringen te initiëren. Als je een Montessori-faciliteit zoals een Montessori-kleuterschool bezoekt, vind je een geweldige mix van materialen en activiteiten die speciaal zijn ontworpen voor veelzijdig leren - wat betekent dat leerlingen fysiek, cognitief, emotioneel en sociaal worden uitgedaagd.
Hoe richt je je huis in volgens Montessori?
De meeste mensen hebben wel eens van Montessori-onderwijs gehoord, maar velen weten niet dat de Montessori-theorieën ook concepten zijn die met succes thuis kunnen worden toegepast. Kinderen leren namelijk niet alleen op school, maar overal waar ze zijn. En meestal zijn kinderen thuis.
Waarom zouden ouders overwegen om de Montessori-principes thuis toe te passen?
Er zijn veel redenen, maar de belangrijkste is dat het een geweldige manier is om het aangeboren vermogen van kinderen om te leren over de wereld om ons heen te erkennen en te ontwikkelen door middel van betekenisvol spel. Met een paar veranderingen in je thuisomgeving kun je de natuurlijke nieuwsgierigheid en het leervermogen van je kinderen nog jaren koesteren.
Montessoriprincipes thuis toepassen
De meeste ouders vinden het een interessant idee om de Montessoriprincipes thuis toe te passen, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Maar het begint met een mentaliteitsverandering. Als ouder moet je eerst begrijpen dat kinderen - zelfs de allerkleinsten - tot meer in staat zijn dan je denkt. Als je dat eenmaal beseft, kun je thuis een aantal veranderingen doorvoeren om de Montessori-leefstijl thuis te laten slagen.
Hier zijn enkele manieren waarop je een Montessori-omgeving voor je kind kunt creëren:
1. Organiseer je omgeving
"Voor alles een plaats en alles op zijn plaats" is een van de belangrijkste Montessori-principes voor thuis. Als elk voorwerp een specifieke plaats heeft, zal je kind snel leren waar alles thuishoort. Dit is een belangrijk hulpmiddel om hem te leren verantwoordelijk te zijn voor zijn spullen en de rommel die hij maakt op te ruimen. Om dit te doen, moet je ervoor zorgen dat dingen toegankelijker zijn voor je kind.
In welke kamer brengt je kind de meeste tijd door?
Begin daar en richt deze kamer in volgens de Montessoriprincipes, daarna kun je stap voor stap naar de andere kamers gaan. Hieronder vind je een aantal van de beste Montessori-inrichtingsideeën voor je huis die het leren en de zelfstandigheid van je kind bevorderen.
Montessori in de keuken
Je keuken biedt je opgroeiende kind veel mogelijkheden voor zelfstandigheid - van het helpen opruimen van de boodschappen tot het opruimen van de vloer en tafels na de maaltijd. Door je keuken zo in te richten dat dingen makkelijk te bereiken zijn en taken voor je kleintje eenvoudiger zijn, stimuleer je hem om meer dingen te doen met minder begeleiding.
Volg deze suggesties om je keuken toegankelijker te maken voor je kind:
Eten en drinken opbergen: bewaar gezonde snacks/fruit onderin de koelkast of in een fruitschaal op de eettafel zodat je kind zichzelf kan helpen. Bewaar drinken in kleine karaffen op een dienblad met kleine bekers en zet het dienblad op een plek waar je kind er makkelijk bij kan. Als je kind dorst heeft, kan het zichzelf helpen - zorg er wel voor dat er een theedoek in de buurt is die het kan gebruiken om gemorst drinken op te ruimen.
Leertoren en opstapje: Plaats opstapjes in zowel de keuken als de badkamer zodat je kind zijn handen kan wassen en, in het geval van de keuken, kan helpen bij het bereiden van de maaltijd en de afwas.
Tafels en stoelen:
Zet een kindertafel en -stoel in de keuken zodat je kind zijn eigen maaltijden (eenvoudige snacks, enz.) kan bereiden en een comfortabele plek heeft om te zitten en te eten. Leer je kind ook hoe het moet opruimen na het eten en hoe het de eethoek schoon moet houden.
Gebruiksvoorwerpen: bewaar de favoriete gebruiksvoorwerpen van je kind (kommen, borden, bekers, enz.) in een lage kast of lade, zodat hij er gemakkelijk bij kan en ze na het opruimen kan opbergen. Als je je kind echt keukengerei geeft in plaats van speelgerei, leert het ook om het op de juiste manier te gebruiken aan tafel.
Hoe richt ik de kinderkamer in volgens Montessori?
RICKI RACKA®
Pikler driehoek met glijbaan
De kinderkamer volgens Montessori moet duidelijk gestructureerd, vrij toegankelijk en overzichtelijk zijn. Hier heeft je kind toegang tot specifiek ingerichte ruimtes, zoals de speel-, slaap-, werk- en rustruimtes. Je moet ervoor zorgen dat de kamer minimalistisch is en ingericht met voorwerpen die toegankelijk zijn voor het kind. Het kind moet zelf kunnen beslissen wanneer het een voorwerp wil gebruiken, halen of terugbrengen. Overbelasting en afleiding door te veel voorwerpen, speelgoed of schreeuwerige muurkleuren moeten worden vermeden.
Kleding: Bewaar kleding in lage lades of manden en breng de kledingroede op ooghoogte zodat je kind gemakkelijk bij zijn kleding kan. Het is ook aan te raden om de lades, manden en kledingkasten van je kind te vullen met kleding die past bij het seizoen. Dit zal je kind helpen om zelfstandig beslissingen te nemen en je kind zal niet op het idee komen om bijvoorbeeld in de zomer een winterjas te dragen. Naarmate je kind ouder wordt, zal het begrijpen wanneer bepaalde kleding gepast is en toegang hebben tot zijn hele garderobe.
Speelgoed opbergen: plaats speelgoed, spelletjes en knutselspullen op lage open planken zodat je kind er gemakkelijk bij kan. Verdeel dit speelgoed vervolgens over verschillende manden en bakken om het apart te houden en gemakkelijk terug te vinden zonder door stapels ander speelgoed te hoeven graven.
Bed: Voor Montessorikamers is een bed op de grond aan te raden, zodat je peuter gemakkelijk bij zijn bed kan en er gemakkelijk in en uit kan stappen. Bovendien is het risico op letsel bij een val van het bed aanzienlijk kleiner dan bij een gewoon bed.
Decoratie: Vraag de mening van je kind over het soort decoratie in hun kamer. Denk aan hun interesses en richt de kamer in volgens hun voorkeuren - bijvoorbeeld bloemen, sterren en planeten of dinosaurussen. Een spiegel in de kamer helpt oudere kinderen bij het kiezen van hun kleren en baby's en peuters vinden het heerlijk om hun eigen spiegelbeeld te zien.
Als onderdeel van de Montessori-aanpak worden ouders ook aangemoedigd om het speelgoed en de boeken van hun kinderen om de paar weken te vervangen. Dit is om de nieuwsgierigheid van de kinderen te prikkelen en verveling te voorkomen. Dit lijkt misschien te veel voor sommige ouders, maar het is het beste om de items op je plank te veranderen op basis van de seizoenen en de huidige interesses van je kind. Is hij enthousiast over auto's? Zet dan een mand met auto's en een paar leeftijdsgerichte boeken op de planken. Welke onderwerpen je kinderen ook interessant vinden, het is belangrijk dat je ze aanmoedigt om op onderzoek uit te gaan en creatief te zijn.
Hoe richt ik de Montessori woonkamer in?
Als je je woonkamer wilt omtoveren tot een Montessori kamer, kun je op dezelfde manier te werk gaan als bij het inrichten van de kinderkamer - maar met een paar aanpassingen! Je woonkamer is nog steeds de familiekamer, dus je hoeft niet de hele ruimte om te toveren in een Montessori leeromgeving. Je kunt wel een kleine ruimte of hoek voor je kind inrichten. We raden je aan de volgende punten in overweging te nemen:
Planken: Je kunt open planken neerzetten om een speciale Montessori-omgeving te creëren met flashcards, puzzels, boeken, speelgoed en ander leermateriaal. Scheid het speelgoed zoals je dat in een kinderkamer zou doen door het in mandjes te doen of door het een specifieke plaats op de planken te geven. Op die manier weet je kind waar het het terug moet leggen.
Opbergen van spullen: Als je het speelgoed en de boeken van je kind regelmatig verschoont, moet je ze op "verborgen" plekken opbergen. Deze plekken kunnen achter de bank, in kasten of in opbergbakken zijn.
Speelmatten
Naast een tafel en stoel in de kamer van je kind, kun je kleurrijke speelmatten gebruiken om aan te geven waar je kind zijn activiteiten kan doen. Wij raden matten aan van natuurlijke materialen die gemakkelijk kunnen worden opgerold en opgeborgen.
2. Alledaagse taken beheersen
Zelfs jonge kinderen kunnen helpen in het huishouden. Door ze op jonge leeftijd te leren voor zichzelf en hun omgeving te zorgen, bereid je je kind voor om later een attente, bekwame volwassene te zijn. Dit betekent dat je als vader of moeder geduldig moet zijn als je je kind leert hoe hij of zij na het eten de tafel netjes moet afvegen of in welke kast hij of zij de kopjes moet zetten. Maar kinderen zijn zo ontvankelijk dat het niet lang zal duren voordat ze dit zelf kunnen.
Vergeet niet om de taken aan te passen aan de leeftijd en vaardigheden van je kind. Jongere kinderen zijn bijvoorbeeld prima in staat om te leren planten water te geven, huisdieren eten te geven, de tafel af te vegen na de maaltijd en hun speelgoed op te rapen. Oudere kinderen kunnen complexere taken zoals het bereiden van maaltijden en eenvoudige klusjes in hun routine opnemen.
3. Leren concentreren
Veel volwassenen denken dat jonge kinderen zich niet kunnen concentreren en het is ook waar dat kinderen zich niet zo lang op iets kunnen concentreren als volwassenen. Volgens de Montessorimethode is dit echter een vaardigheid die je al op jonge leeftijd bij je kind kunt ontwikkelen. Het werkt het beste als je uitzoekt waar je kind in geïnteresseerd is en het de materialen en ruimte geeft die het nodig heeft om het grondig te onderzoeken.
In het begin gaan veel mensen er ten onrechte van uit dat ze hun kind een ruimte moeten geven die afgesloten is van de rest van het gezin. Maar dat is niet het geval. Sommige kinderen hebben meer privacy nodig dan andere, maar het is belangrijk om erachter te komen hoe je kind het beste werkt en dit vervolgens aan te moedigen. Sommige kinderen werken graag aan de keukentafel in het midden van het huis. Anderen geven de voorkeur aan de privacy van hun kinderkamer of een rustig hoekje in een speelkamer.
4. Richt je op innerlijke motivatie, niet op beloningen
De Montessorimethode legt geen nadruk op het belonen van kinderen voor hun gedrag, bijvoorbeeld met stickers of snoepjes. Mondelinge complimenten worden gewaardeerd, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat ze met mate worden gegeven. Het belangrijkste is dat je je kinderen leert te genieten van het gevoel van vreugde en trots wanneer ze iets nieuws leren of een taak onder de knie krijgen.