Montessori Spielzeug • Kreatives Lernen • Förderung für Dein Kind

Montessorispeelgoed - Creatief leren - Ondersteuning voor je kind

Montessori speelgoed

Montessori-onderwijs heeft zichzelf bewezen als een succesvolle methode om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen. De speelgoed speelt een centrale rol: het is ontworpen om de verbeelding en creativiteit van kinderen te stimuleren en tegelijkertijd hun motorische en cognitieve vaardigheden te verbeteren. "Help me om het zelf te doen!" - Dit beroemde principe van Maria Montessori illustreert wat er achter het onderwijsconcept schuilgaat. De Montessori-filosofie hecht veel waarde aan de zelfbeschikking van kinderen en moedigt hun eigen initiatief aan. Het besef dat ze zelf iets hebben bereikt, is het beste leerresultaat dat kinderen kunnen hebben. Montessori speelgoed ondersteunt deze principes en is daarom ideaal als cadeau voor kinderen van verschillende leeftijden.

Hun eigen vaardigheden ontdekken: Montessori speelgoed voor pasgeborenen en kinderen vanaf 1 jaar

De meeste Montessori leermaterialen en speelgoed zijn gericht op kinderen vanaf 3 jaar. Maar ook baby's kunnen worden gestimuleerd volgens het Montessori-principe. Voor kinderen van 0 - 12 maanden is het belangrijkste doel om in hun eigen tempo te leren en hun omgeving met al hun zintuigen waar te nemen. Eenvoudige babyspeelgoed van hout zoals speelbogenen houten boeken met patronen, contrasten en vormen zijn ideaal in termen van de Montessori-benadering. Kleurrijke motorische regenbogen zijn bijzonder populair omdat ze op verschillende manieren in het spel kunnen worden geïntegreerd en de creativiteit van kinderen stimuleren.

Vroegkinderlijke ontwikkeling vanaf de peuterleeftijd: Montessorispellen voor kinderen vanaf 2 en 3 jaar

De peutertijd markeert het begin van de fase waarin de motorische vaardigheden, vooral de fijne motoriek, zich verder ontwikkelen. De interesse in sloten en sluitingen, die zich in het eerste levensjaar ontwikkelt, kan nu intensief worden gerealiseerd. Motorische vaardigheden en oefenplankjes of slothuisjes bieden langdurige activiteit en helpen kinderen hun fijne motoriek te trainen. Rijgspelletjes zijn ook erg populair op deze leeftijd, omdat kinderen hiermee spelenderwijs hun knijphouding kunnen oefenen. Plaatjessorteerspelletjes, waarbij de onderdelen worden gesorteerd op grootte, kleur of vorm, kunnen helpen bij het sorteren. Kinderen vanaf 3 jaar kunnen ook hun creativiteit de vrije loop laten met hamerspelletjes.

5 tips om de Montessori-aanpak in de kinderkamer te integreren

Het aanbod Montessori-speelgoed is groot en groeit nog steeds! Hier zijn vijf tips over hoe je het Montessori-concept succesvol kunt integreren in de kamer van je kind:

  1. Kindgericht speelgoed: bied materialen aan die de zintuigen aanspreken en de interesse van je kind stimuleren. Houten speelgoed is bijzonder geschikt vanwege de natuurlijke uitstraling.

  2. Rustige sfeer: Montessori-speelgoed moet ontdekt worden in een rustige sfeer zonder afleiding. Vermijd achtergrondgeluiden en ander afleidend speelgoed als je kind nieuw Montessori-speelgoed uitprobeert.

  3. Sta fouten toe: Kinderen leren ook door fouten te maken. Als de leersfeer rustig is, herkennen ze vaak vanzelf het doel van educatief speelgoed, zonder dat ze veel uitleg hoeven te krijgen. Laat je kind zelf leren en wees geduldig.

  4. Integreer het dagelijks leven: De Montessori-aanpak is gemakkelijk te integreren in het dagelijks leven. Zelfstandig aankleden, helpen met schoonmaken of koken en samen boodschappen doen bevorderen de zelfstandigheid van kinderen.

  5. Gebruik creativiteit: Wees creatief en gebruik je omgeving of maak zelf Montessori-geïnspireerd speelgoed! Vul kleine doosjes met verschillende voorwerpen voor akoestische geluiden of verzamel stenen in verschillende groottes om verhoudingen uit te leggen. Een ander idee is een zelfgemaakt bloemengeheugen om concentratie en geheugen te bevorderen.

×