Het 3e trimester
3e trimester van de zwangerschap - Hoe een moeder zich voelt
Welkom in het 3e trimester van je zwangerschap - de laatste en spannendste fase van je prachtige reis! Het wordt nu echt spannend nu de voorbereidingen voor de geboorte en de komst van je baby vorm krijgen. In dit blogartikel lees je alles wat je moet weten over het 3e trimester van de zwangerschap: van lichamelijke veranderingen en handige tips voor de laatste weken tot waardevol advies over de voorbereiding op de bevalling. Laten we deze spannende fase samen organiseren en je optimaal voorbereiden op de komende bevalling.
Lees verder en ontdek wat er allemaal gebeurt in het 3e trimester van de zwangerschap - zodat je er met een gerust hart van kunt genieten!
-----------------------------------
€ Tip: Ontvang nu een 30 waardebon voor babyspullen!
-----------------------------------
3e trimester van de zwangerschap - Hoe een moeder zich voelt
1 Het 3e trimester: wanneer begint het?
Vanaf de 28e week ga je de laatste fase van de zwangerschap in, het zogenaamde derde trimester of trimester. Deze fase duurt van de 28e tot de 40e week van de zwangerschap, met het hoogtepunt aan het einde van de 40e week: de verwachte geboortedatum.
2. Het 3e trimester : hoe je baby zich ontwikkelt
Week van de zwangerschap | De ontwikkeling van uw baby |
Week 28 tot 33 | De ontwikkeling van de hersenen, het zenuwstelsel en de meeste organen is bijna voltooid en ze zijn klaar voor het begin van het leven |
Week 33 tot 36 | Je baby neemt de houding aan voor de geboorte en ontwikkelt de belangrijke longrijping. |
Week 37 tot 40 | Vanaf nu wordt je baby niet langer als prematuur beschouwd. Vanaf dit moment kan de bevalling op elk moment beginnen. |
Voor veel aanstaande moeders brengt het ingaan van het laatste trimester een moment van geruststelling: als de baby nu geboren wordt, is hij levensvatbaar. Zelfs als de baby vóór de 37e week van de zwangerschap wordt geboren en dus als prematuur wordt beschouwd, zijn de kansen op een succesvolle start van het leven goed dankzij de medische ondersteuning.
Tegen de tijd dat de 32e week van de zwangerschap is bereikt, zijn de hersenen, het zenuwstelsel en de orgaanfuncties van uw baby voorbereid op het leven buiten uw lichaam. Spieren en botten worden sterker, klaar voor het leven na de geboorte. De hersenen werken hard aan de ontwikkeling van nieuwe neurale verbindingen en perfectioneren reflexen zoals grijpen en slikken en het vermogen om voedsel te zoeken.
Tegen de 35e week van de zwangerschap nemen baby's meestal de geboortehouding aan. De ruimte in de buik wordt smaller, omdat baby's in deze periode nog 15 tot 20 centimeter kunnen groeien. Als je baby in de 35e week van de zwangerschap nog niet van positie is veranderd, hoef je je geen zorgen te maken; sommige baby's draaien nog later.
In de 36e week van de zwangerschap vindt een belangrijke ontwikkelingsstap plaats: de longblaasjes zijn volgroeid, wat betekent dat je baby na de geboorte zelfstandig kan ademen. Kinderen die vanaf de 37e week van de zwangerschap worden geboren, hebben normaal gesproken geen hulp bij de ademhaling meer nodig.
In de 40e week van de zwangerschap heeft je baby een gemiddeld gewicht van 3440 gram en een lengte van 51 centimeter. Deze waarden kunnen per persoon verschillen, omdat de grootte van de ouders, voeding tijdens de zwangerschap en genetische factoren een rol spelen.
3 De geboortepositie van baby's
Tegen de 36e week van de zwangerschap is bijna 90 procent van alle baby's in de cefale positie, wat betekent dat het hoofd van de baby in het bekken van de moeder zit. Deze positie creëert optimale omstandigheden voor een soepel verloop van de bevalling. In de zogenaamde anterieure occipitale positie komt het achterhoofd van de baby als eerste het geboortekanaal binnen en wordt de weg vrijgemaakt voor de rest van het lichaam. De kin van de baby is naar de borst gekanteld, terwijl het gezicht naar het heiligbeen van de moeder is gericht.
4. Sterrenkijker baby's
De term "sterrenkijker" wordt vaak gebruikt in geboortereportages. Dit beschrijft baby's die met het hoofd eerst worden geboren, maar met het gezicht naar boven, dus naar het plafond. Deze baby's worden achteraan in de occipitale positie geboren en kijken in eerste instantie naar het plafond - of naar de sterren als ze in de open lucht zijn geboren. Hoewel deze positie op zich geen probleem is, kan het de bevalling bemoeilijken voor de moeder, omdat de baby zich niet zo klein maakt als in andere posities. Daardoor kan de bevalling langer duren. Toch is de positie van een "sterrenkijker" geen reden tot bezorgdheid.
5. De stuitligging
Ook een baby in stuitligging is over het algemeen geen reden tot bezorgdheid, hoewel deze positie als minder gunstig wordt beschouwd. Een baby in stuitligging wordt niet met het hoofd eerst geboren, maar met de billen of voeten eerst. Deze positie brengt risico's met zich mee, omdat in zeldzame gevallen de navelstreng bekneld kan raken tussen de baby en het geboortekanaal, wat kan leiden tot zuurstoftekort voor de baby. Bovendien is het hoofd van de baby het lichaamsdeel met de grootste omtrek. Als de billen of voeten eerst geboren worden, kan het geboortekanaal niet voldoende ontsluiting hebben voor het hoofd, wat de geboorte kan bemoeilijken.
6 Wat moet er gebeuren bij een stuitligging?
Artsen raden vaak een keizersnede aan bij een stuitligging. Er zijn echter nog steeds klinieken en geboortecentra die de expertise hebben voor vaginale bevallingen in stuitligging en die vrouwen in deze situatie ondersteunen. Uitgebreide verloskundige begeleiding is in zulke gevallen essentieel.
7. Het laatste trimester: hoe is het welzijn van de moeder?
In het laatste trimester
Voor aanstaande moeders is het laatste trimester vaak de meest uitdagende en spannende fase van de zwangerschap. Zwangerschapsbescherming treedt in werking 42 dagen voor de geplande geboortedatum. Dit betekent dat de aanstaande moeder vrijgesteld is van werk en speciale bescherming geniet onder het arbeidsrecht. Vrouwen met een wettelijke ziektekostenverzekering die recht hebben op ziektegeld ontvangen tijdens deze periode een zwangerschapsuitkering.
Veel vrouwen ervaren verschillende klachten in het laatste trimester van de zwangerschap:
- Brandende maag
- Pijn in de rug
- Slaapproblemen en moeilijk inslapen
- Kortademigheid en duizeligheid
- Toegenomen aandrang om te plassen
- Vasthouden van water in het lichaam