Zwangerschap

Het 3e trimester

Zwangerschap

3e trimester van de zwangerschap - Hoe een moeder zich voelt

Welkom in het 3e trimester van je zwangerschap - de laatste en spannendste fase van je prachtige reis! Het wordt nu echt spannend nu de voorbereidingen voor de geboorte en de komst van je baby vorm krijgen. In dit blogartikel lees je alles wat je moet weten over het 3e trimester van de zwangerschap: van lichamelijke veranderingen en handige tips voor de laatste weken tot waardevol advies over de voorbereiding op de bevalling. Laten we deze spannende fase samen organiseren en je optimaal voorbereiden op de komende bevalling.

Lees verder en ontdek wat er allemaal gebeurt in het 3e trimester van de zwangerschap - zodat je er met een gerust hart van kunt genieten!

-----------------------------------

€ Tip: Ontvang nu een 30 waardebon voor babyspullen!

-----------------------------------

schwanger-herz

3e trimester van de zwangerschap - Hoe een moeder zich voelt

1 Het 3e trimester: wanneer begint het?

Vanaf de 28e week ga je de laatste fase van de zwangerschap in, het zogenaamde derde trimester of trimester. Deze fase duurt van de 28e tot de 40e week van de zwangerschap, met het hoogtepunt aan het einde van de 40e week: de verwachte geboortedatum.

2. Het 3e trimester : hoe je baby zich ontwikkelt

Week van de zwangerschap De ontwikkeling van uw baby
Week 28 tot 33 De ontwikkeling van de hersenen, het zenuwstelsel en de meeste organen is bijna voltooid en ze zijn klaar voor het begin van het leven
Week 33 tot 36 Je baby neemt de houding aan voor de geboorte en ontwikkelt de belangrijke longrijping.
Week 37 tot 40 Vanaf nu wordt je baby niet langer als prematuur beschouwd. Vanaf dit moment kan de bevalling op elk moment beginnen.

Voor veel aanstaande moeders brengt het ingaan van het laatste trimester een moment van geruststelling: als de baby nu geboren wordt, is hij levensvatbaar. Zelfs als de baby vóór de 37e week van de zwangerschap wordt geboren en dus als prematuur wordt beschouwd, zijn de kansen op een succesvolle start van het leven goed dankzij de medische ondersteuning.

wickelkommode-weiss
Luiertafel MOKU
In hoogte verstelbaar & modulair

Tegen de tijd dat de 32e week van de zwangerschap is bereikt, zijn de hersenen, het zenuwstelsel en de orgaanfuncties van uw baby voorbereid op het leven buiten uw lichaam. Spieren en botten worden sterker, klaar voor het leven na de geboorte. De hersenen werken hard aan de ontwikkeling van nieuwe neurale verbindingen en perfectioneren reflexen zoals grijpen en slikken en het vermogen om voedsel te zoeken.

Tegen de 35e week van de zwangerschap nemen baby's meestal de geboortehouding aan. De ruimte in de buik wordt smaller, omdat baby's in deze periode nog 15 tot 20 centimeter kunnen groeien. Als je baby in de 35e week van de zwangerschap nog niet van positie is veranderd, hoef je je geen zorgen te maken; sommige baby's draaien nog later.

In de 36e week van de zwangerschap vindt een belangrijke ontwikkelingsstap plaats: de longblaasjes zijn volgroeid, wat betekent dat je baby na de geboorte zelfstandig kan ademen. Kinderen die vanaf de 37e week van de zwangerschap worden geboren, hebben normaal gesproken geen hulp bij de ademhaling meer nodig.

In de 40e week van de zwangerschap heeft je baby een gemiddeld gewicht van 3440 gram en een lengte van 51 centimeter. Deze waarden kunnen per persoon verschillen, omdat de grootte van de ouders, voeding tijdens de zwangerschap en genetische factoren een rol spelen.

schwanger-kinder

3 De geboortepositie van baby's

Tegen de 36e week van de zwangerschap is bijna 90 procent van alle baby's in de cefale positie, wat betekent dat het hoofd van de baby in het bekken van de moeder zit. Deze positie creëert optimale omstandigheden voor een soepel verloop van de bevalling. In de zogenaamde anterieure occipitale positie komt het achterhoofd van de baby als eerste het geboortekanaal binnen en wordt de weg vrijgemaakt voor de rest van het lichaam. De kin van de baby is naar de borst gekanteld, terwijl het gezicht naar het heiligbeen van de moeder is gericht.

4. Sterrenkijker baby's

De term "sterrenkijker" wordt vaak gebruikt in geboortereportages. Dit beschrijft baby's die met het hoofd eerst worden geboren, maar met het gezicht naar boven, dus naar het plafond. Deze baby's worden achteraan in de occipitale positie geboren en kijken in eerste instantie naar het plafond - of naar de sterren als ze in de open lucht zijn geboren. Hoewel deze positie op zich geen probleem is, kan het de bevalling bemoeilijken voor de moeder, omdat de baby zich niet zo klein maakt als in andere posities. Daardoor kan de bevalling langer duren. Toch is de positie van een "sterrenkijker" geen reden tot bezorgdheid.

kletterdreieck-mit-rutsche-baby
RICKI RACKA
Klimdriehoek met glijbaan

5. De stuitligging

Ook een baby in stuitligging is over het algemeen geen reden tot bezorgdheid, hoewel deze positie als minder gunstig wordt beschouwd. Een baby in stuitligging wordt niet met het hoofd eerst geboren, maar met de billen of voeten eerst. Deze positie brengt risico's met zich mee, omdat in zeldzame gevallen de navelstreng bekneld kan raken tussen de baby en het geboortekanaal, wat kan leiden tot zuurstoftekort voor de baby. Bovendien is het hoofd van de baby het lichaamsdeel met de grootste omtrek. Als de billen of voeten eerst geboren worden, kan het geboortekanaal niet voldoende ontsluiting hebben voor het hoofd, wat de geboorte kan bemoeilijken.

6 Wat moet er gebeuren bij een stuitligging?

Artsen raden vaak een keizersnede aan bij een stuitligging. Er zijn echter nog steeds klinieken en geboortecentra die de expertise hebben voor vaginale bevallingen in stuitligging en die vrouwen in deze situatie ondersteunen. Uitgebreide verloskundige begeleiding is in zulke gevallen essentieel.

krabbelmatte-baby
EverMat krampmat
Extra huidvriendelijk - voor onvergetelijke speelmomenten

7. Het laatste trimester: hoe is het welzijn van de moeder?

In het laatste trimester

Voor aanstaande moeders is het laatste trimester vaak de meest uitdagende en spannende fase van de zwangerschap. Zwangerschapsbescherming treedt in werking 42 dagen voor de geplande geboortedatum. Dit betekent dat de aanstaande moeder vrijgesteld is van werk en speciale bescherming geniet onder het arbeidsrecht. Vrouwen met een wettelijke ziektekostenverzekering die recht hebben op ziektegeld ontvangen tijdens deze periode een zwangerschapsuitkering.

Veel vrouwen ervaren verschillende klachten in het laatste trimester van de zwangerschap:

  • Brandende maag
  • Pijn in de rug
  • Slaapproblemen en moeilijk inslapen
  • Kortademigheid en duizeligheid
  • Toegenomen aandrang om te plassen
  • Vasthouden van water in het lichaam

wickelunterlage-braun
MICRO aankleedkussen
Extra huidvriendelijk - veganistisch leer

Vanaf de 28e week van de zwangerschap neemt de buikomtrek aanzienlijk toe naarmate de baby groter en zwaarder wordt. Voor veel zwangere vrouwen is de toenemende omvang van de babybuil een last: Het leidt tot rugpijn en belemmert de mobiliteit. Schoenen strikken wordt vaak een onoverkomelijke hindernis en daarom is het dragen van slippers in deze fase bijzonder aan te raden.

De babybuil aan het begin van het laatste trimester heeft ook een grote invloed op de ademhaling. De baarmoeder strekt zich uit tot aan het middenrif, wat bij veel aanstaande moeders ademhalingsmoeilijkheden veroorzaakt. In combinatie met het extra gewicht van de buik kunnen langere wandelingen erg inspannend zijn. De druk op de buik veroorzaakt ook ongemak voor veel zwangere vrouwen. Regelmatig brandend maagzuur gedurende de dag bemoeilijkt de eetlust.

Een ander vervelend symptoom in het derde trimester is het vasthouden van water. Veel vrouwen merken dat hun handen, benen en enkels opzwellen. Deze door hormonen veroorzaakte waterretentie in het weefsel is vooral merkbaar in de warmere maanden. Voldoende beweging, regelmatig drinken en vaak je benen omhoog doen zullen je helpen om je beter te voelen.

8 Het 3e trimester - wat moeders eten

Voeding voor moeders in het derde trimester Laat brandend maagzuur het plezier in eten niet wegnemen! Maak gebruik van de kracht van voedzame en heerlijke maaltijden voor zwangere vrouwen. Onze recepten geven je inspiratie en essentiële voedingsstoffen terwijl je je smaakpapillen verwent. Als ontbijt, lunch of tussendoortje - met een evenwichtige inname van vezels, verse groenten en voldoende vocht ben je optimaal voorbereid op de bevalling.

kinderkleiderschrank-kindergadrobe
MOKU
De kindergarderobe

9. De bevalling in het laatste trimester van de zwangerschap

Tijdens het derde trimester krijgen veel vrouwen meer weeën. Deze dienen in deze fase vooral als training voor de spieren en helpen later om de baby in de optimale positie voor de geboorte te brengen. Het fenomeen waarbij de buik hard wordt en de spieren trainen, staat bekend als pre-labour. In de laatste vier tot zes weken voor de bevalling brengen de weeën de baby in de juiste positie voor de geboorte.

Tegen het einde van de zwangerschap ligt de baby meestal met het hoofdje naar beneden in de baarmoeder, met het hoofdje nog beweeglijk boven de bekkenopening. De weeën helpen om het hoofd van de baby langzaam naar beneden te duwen, zodat het contact maakt met de benige rand van de bekkenopening. Stel je een ei voor dat door een ovale opening wordt geduwd - het moet eerst goed worden uitgelijnd zodat het past. Dit is de taak van de omgekeerde bevalling. Daarom zijn ze meestal niet pijnlijk, omdat de pijn van de weeën voornamelijk wordt veroorzaakt door het uitrekken van de bekkenbodem en de baarmoederhals, wat normaal gesproken niet het geval is bij de voorweeën en de omgekeerde weeën. Vooral moeders die voor het eerst bevallen, zijn vaak bang dat ze vroegtijdige weeën hebben.

Zolang de weeën niet vaker dan drie keer per uur komen, is er geen reden tot zorg. Een vuistregel is dat ongeveer tien vroegtijdige weeën binnen 24 uur normaal en ongevaarlijk zijn. Als de weeën echter vaker komen, de pijn heviger wordt of de weeën langer aanhouden, is het raadzaam om contact op te nemen met je verloskundige of gynaecoloog.

Tegen het einde van het derde trimester worden de voordelen van omgekeerde arbeid duidelijk: Als de baby dieper in het bekken glijdt, zakt de hele buik. Dit creëert meer ruimte voor de maag en het middenrif, wat brandend maagzuur en kortademigheid aanzienlijk kan verminderen.

Extra informatie:

In deze fase van het derde trimester worden de intervallen voor controles korter. Om een op handen zijnde bevalling tijdig te kunnen signaleren en mogelijke complicaties uit te sluiten, moet je nu tweewekelijks op controle bij je verloskundige of gynaecoloog.

regal-weiss-niedrig
MOKU plank
Modulair & uitbreidbaar

10. nuttige tips voor het laatste trimester

Het laatste trimester van de zwangerschap brengt een aantal uitdagingen met zich mee, maar is vooral een tijd van verwachting. Om je te helpen een aangename tijd te hebben in het derde trimester, geven we je de volgende adviezen:

  1. De juiste schoenen: Door de toenemende buikomvang en het daarmee gepaard gaande gewicht worden uw voeten meer belast. Het wordt steeds moeilijker om te lopen en je benen zullen 's avonds uitgeput aanvoelen. Draag schoenen met zachte zolen om het dagelijkse leven comfortabel aan te kunnen. Vermijd hoge hakken om je rug en gewrichten te beschermen.

  2. Bereid je ziekenhuistas voor: Het is aan te raden om in het derde trimester een ziekenhuistas klaar te maken voor de komende uitgerekende datum. Pak alles in wat je nodig hebt in de verloskamer. Informeer ook je partner of naaste familieleden waar de tas zal worden bewaard voor het geval je onverwachts gaat bevallen.

  3. Regel de formaliteiten: Gebruik de tijd in het laatste trimester van de zwangerschap om aanvragen voor ouderschapsuitkering en kinderbijslag in te vullen. Na de geboorte hoeft alleen de geboorteakte te worden ingevuld, waardoor er meer tijd overblijft voor genegenheid en om elkaar te leren kennen.

  4. Gebruik het borstvoedingskussen: Veel zwangere vrouwen vinden het moeilijk om uit te rusten tijdens de slaap in het derde trimester door de grote buikomtrek. Een borstvoedingskussen, gebruikt als zijslaperkussen, kan je helpen om een comfortabele slaaphouding te vinden. Door het kussen tussen je knieën te leggen en voor je buik te plaatsen, kun je de druk op je rug effectief verlichten.

  5. Volg een voorbereidingscursus voor de geboorte: Van ademhalingstechnieken en voorbereiding op borstvoeding tot een beter begrip van het geboorteproces, een voorbereidingscursus voor de geboorte sterkt zwangere vrouwen en aanstaande ouders en bereidt ze mentaal voor op de geboorte. Velen gebruiken ook hypno-geboortecursussen of autogene training om angst te verminderen.

  6. Houd uzelf (voorzichtig) actief: Lichaamsbeweging wordt ook aanbevolen in het laatste trimester van de zwangerschap, zolang het gematigd blijft. Wandelen of zwemmen kan het vasthouden van water voorkomen en is ook goed voor uw rug.

  7. Leg uw benen regelmatig omhoog: Hoewel het op het eerste gezicht tegenstrijdig lijkt met het vorige advies, is het logisch: als u veel vocht vasthoudt, bevordert het optillen van uw benen de bloedcirculatie. Het is belangrijk dat de benen hoger liggen dan het bekken om de terugstroom van bloed en vocht te optimaliseren.

bücherregal-weiss
Boekenplank - MOKU
Tijdloos & modulair

11e trimester: Veelgestelde vragen & antwoorden

Wat mag er niet ontbreken in je ziekenhuistas?

Je ziekenhuistas moet alles bevatten wat je nodig hebt om je bevalling en je postnatale verblijf comfortabeler te maken. Naast een comfortabel overhemd en persoonlijke spullen zoals je favoriete muziek of een knuffel, zijn je zorgpas en zwangerschapspas essentieel. Comfortabele kleding die ook geboortevriendelijk is, is geschikt voor de verloskamer - en vergeet geen warme sokken om koude voeten te voorkomen, die de bevalling kunnen vertragen. Neem ook voldoende drinken en snacks mee voor het geval de bevalling langer duurt.

Hoe kun je het verschil zien tussen een schijnbevalling en een echte bevalling?

Weeën en barensweeën komen niet vaker dan drie keer per uur of tien keer per 24 uur voor en duren elk 30 tot 60 seconden. Een warm bad kan informatie geven: Als de weeën afzwakken of helemaal stoppen, was er sprake van vroeggeboorte. Als ze sterker worden, is het tijd om contact op te nemen met je verloskundige of het ziekenhuis.

Wat te doen bij slaapproblemen in de laatste weken?

Als de dikke buik je slaap verstoort, probeer dan vooral op je linkerzij te slapen om de druk op de holle ader weg te nemen. Een zoogkussen als zijslaperkussen kan wonderen doen door je buik te ondersteunen en de druk op je rug te verlichten. Als je je 's nachts zorgen maakt, kan praten met je partner, verloskundige of een vriendin en het bijhouden van een dagboek verlichting brengen. Sommige verloskundigen bieden ook acupunctuur aan om je te helpen beter te slapen.

Hoe weet ik dat de bevalling begint?

Sommige tekenen kunnen erop wijzen dat de bevalling eraan komt: het verwijderen van de slijmprop, regelmatige, sterkere weeën en het breken van de vruchtzak. In het laatste geval, vooral als de baby nog niet stevig in het bekken ligt, moet je gaan liggen en onmiddellijk medische hulp inroepen.

Wanneer wordt mijn baby geboren?

De baby wordt meestal rond de 40e dag van de zwangerschap verwacht, maar het precieze tijdstip kan variëren. Een zwangerschap wordt geacht op schema te liggen van 40+0 dagen tot 41 weken zwangerschap + 6 dagen. Daarna wordt de zwangerschap als overtijd beschouwd en vanaf 42 weken zwangerschap wordt de zwangerschap als voldragen beschouwd. Zolang het goed gaat met jou en de baby, is het gebruikelijk om te wachten op het natuurlijke begin van de bevalling, zij het met regelmatige controles.

Ben je op zoek naar designproducten voor je babykamer? Ontdek Studio Belize nu!

×