Koffie

Portafiltermachine

Levenskunst

Portafiltermachine

De portafiltermachine is de koningin onder de koffiemachines. Met een portafiltermachine tover je thuis aromatische espresso en cappuccino. Kies je favoriete model uit portafiltermachines met één circuit, twee circuits, twee boilers en thermoblok.

Lees hier wat een portafiltermachine speciaal maakt en hoe je je eigen persoonlijke koffiehoekje kunt creëren.

Veel leesplezier!

Wat maakt de portafiltermachine speciaal?

Met een klassiekeportafiltermachine, ook wel espressomachine genoemd, kun je thuis versgemalen en zeer aromatische koffiespecialiteiten maken. Door de hoge kwaliteit van de drank is deze vooral populair in horecagelegenheden. Als je thuis van deze lekkernij wilt genieten, vers bereid door een barista, vind je bij ons een ruime keuze aan verschillendeportafiltermachines en merken voor privégebruik. We adviseren je graag, want we weten wat een verschil lekkere koffie maakt in het dagelijks leven. En wie ooit van een portafiltermachine heeft genoten, wil gegarandeerd niet meer zonder.

siebtraegermaschine

De Italiaanse portafiltermachine en haar geschiedenis

Voor iedereen die 's ochtends geniet van een lekkere espresso of cappuccino en het moment van bereiding viert, is de portafiltermachine een waar wonder van techniek. Met je eigenportafiltermachine wordt je keuken omgetoverd tot een koffiebar met een barista-gevoel. De voorlopers van deportafiltermachine werden ontwikkeld in Italië. Er werden machines ontworpen waarbij koffiepoeder onder hoge druk door een zeef werd geperst en zo snel en zonder bittere stoffen tot espresso werd verwerkt. In 1906 presenteerde en patenteerde Desidero Pavoni zijn uitvinding van een waterkoker met 1,5 bar druk in een espressomachine. Veel Italiaanseportafiltermachines hebben een roestvrijstalen behuizing, waardoor ze robuust en tijdloos zijn. Na verdere optimalisatie kwam in 1961 de eerste espressomachine met een Faema E61 zetgroep op de markt, waarmee een nieuwe standaard werd gezet. De Faema E61 zetgroepen zijn legendarisch als het middelpunt van de Italiaanseportafiltermachine en de eerste machines die waterdruk genereerden met behulp van een pomp in plaats van een hendel.

siebtraegermaschine

Hoe de portafiltermachine werkt

De halfautomatischeportafiltermachines die vandaag verkrijgbaar zijn, werken niet alleen efficiënt in termen van tijd, maar leveren ook optimale resultaten in termen van smaak dankzij een geïntegreerde molen, automatisch tampen en nauwkeurige druk- en temperatuurinstellingen. Vooral modellen met een geïntegreerde molen bieden het voordeel dat je geen extra molen hoeft te kopen, waardoor je geld en ruimte bespaart.

siebtraegermaschine

Bekende Italiaanse merken portafiltermachines

Bekende merken zijn Ascaso, Bezzera, ECM, La Marzocco, Lelit, Profitec, Quick Mill, Rancilio, Rocket Espresso Milano en STONE Espresso. Sommige van deze merken produceren al generaties langportafiltermachines en hebben daarom bijzondere ervaring en expertise.

Waarom een portafiltermachine voor thuis de moeite waard is

Als je na je bezoek aan het café blijft dromen van de aromatische smaak van je espresso of cappuccino, moet je overwegen om je eigen portafiltermachine te kopen. Vooral als het bereiden van dranken zoals espresso en cappuccino je nieuwe favoriete routine wordt. Want koffie bereiden met een espressomachine produceert heerlijke dranken als geen ander koffiezetapparaat. Dit omvat het vers malen van de koffie, het tampen (samenpersen van de gemalen koffie in de portafilter), het vastklemmen van de portafilter en, voor wie melkschuim wil, het romig opschuimen in een melkkan.

De portafiltermachine voor thuis: voeg een espressomolen toe

Een van de belangrijkste aspecten bij het kopen en instellen van een portafiltermachine thuis is: geen molen, geen smaak. Hoe hoogwaardig een premium portafiltermachine ook is, hij kan zijn volledige potentieel niet waarmaken als er voorgemalen koffiepoeder of goedkope koffiebonen worden gebruikt. Dus als je thuis van een heerlijke cappuccino of espresso wilt genieten, moet je ook een geschikte espressomolen kopen. Alleen alsduo met eenportafilter kun je de smaak en drankkwaliteit bereiken die je kent van je favoriete café.

Citaat

"Een koffiecorner is iets heel persoonlijks"

Het inrichten van een koffiehoek thuis is als het creëren van een harmonieus kunstwerk - het is de plek van een dagelijks ritueel dat mensen kracht en rust geeft in hun hectische dagelijkse leven.

-Bell Kink, oprichter van Studio Belize

Opzetten

Legplank voor portafiltermachine

Als interieurontwerper weet ik hoe belangrijk het is om de juiste plank te vinden voor de portafiltermachine. Een plank moet niet alleen functioneel zijn, maar ook recht doen aan de elegantie en stijl van de portafiltermachine. Voor mij als ontwerper die de details van objecten herkent, beoordeelt en waardeert, is het belangrijk dat het rek net zo stijlvol en met oog voor detail gemaakt is als de portafiltermachine. Alleen dan kan de esthetische harmonie die een elegante portafiltermachine met zich meebrengt zich ontvouwen. De portafiltermachine verdient het om een meubelstuk te zijn dat net zo uniek is als de koffiekunst die het helpt creëren.

- Bell Kink, oprichter van Studio Belize

×