Voor alle leeftijden

Speelgoed voor motorische vaardigheden

Baby's & peuters

Speelgoed voor motorische vaardigheden

Je wilt dat je baby de best mogelijke basis krijgt voor zijn toekomst.

De eerste jaren zijn cruciaal voor de ontwikkeling van je kind. Ze vormen de vaardigheden die je kind een leven lang bij zullen blijven. Speelgoed voor motorische vaardigheden is een onmisbaar hulpmiddel dat de zintuiglijke en motorische vaardigheden van je kind op verschillende manieren stimuleert en ondersteunt.

Ontdek hier welk speelgoed voor motorische vaardigheden geschikt is voor welke leeftijdsgroep.

Veel leesplezier!

Inhoudsopgave

  1. Motorisch speelgoed voor baby's
  2. Speelgoed voor motorische activiteiten vanaf 1 jaar
  3. Speelgoed voor motorische activiteiten vanaf 2 jaar
  4. Speelgoed voor motorische activiteiten vanaf 3 jaar
  5. Sterk zelfvertrouwen & verbeterde ouder-kind band
  6. Conclusie
  7. FAQ: Speelgoed voor motorische activiteiten

Welk speelgoed voor welke leeftijd?

Van de experts van Studio Belize® - Ontwerpstudio voor kinderproducten:

Gymnastiektoestellen voor peuters zijn een geweldige manier om de motorische vaardigheden en onafhankelijkheid van kinderen te ontwikkelen. Ze bieden een welkome afwisseling van traditioneel speelgoed en stellen kinderen in staat om hun behendigheid en coördinatie te verbeteren.

pikler-klimdriehoek
Photo by IG:@Minafagerlund

Welke turntoestellen zijn het populairst bij peuters?

Een van de bekendste en populairste turntoestellen voor peuters is de Pikler Driehoek. De Pikler Triangle Set met glijbaan is vernoemd naar de Hongaarse kinderarts Emmi Pikler en is ontworpen om de motorische vaardigheden en zelfstandigheid van kinderen te ontwikkelen. Het is een houten sportconstructie in de vorm van een driehoek die vaak gecombineerd wordt met een Pikler glijbaan. Kinderen gebruiken de Pikler driehoek om te klimmen, glijden en balanceren.

pikler-klimdriehoek-glijbaan-rickiracka



RICKI RACKA® 

Pikler driehoek met glijbaan 

meer-informatie-button-klimdriehoek


De Pikler Triangle is een uitstekend voorbeeld van een turntoestel dat zowel functioneel als esthetisch is. De klimdriehoekset met glijbaan bevordert de lichaamscoördinatie, de fijne motoriek en de zelfstandigheid van je kind. Tegelijkertijd is het een stijlvol element dat de kinderkamer visueel verbetert en verandert in een echte indoor avontuurlijke speeltuin.

Een ander geweldig voorbeeld van gymnastiektoestellen voor peuters zijn klimmuren. Ze bevorderen de lichaamscoördinatie en de fijne motoriek van je kind en bieden veel mogelijkheden voor creatief spel. Klimmuren zijn er in veel verschillende maten en vormen, zodat ze in elke kinderkamer geïntegreerd kunnen worden. Klimmuren zijn niet geschikt voor peuters. Ze zijn interessanter voor jonge kinderen.

schaukel-kleinkinder-turngeräte

Indoor schommels zijn ook een geweldig gymnastiektoestel voor binnen . Kinderen kunnen schommelen zonder dat ze naar buiten of naar een speeltuin hoeven, wat ouders ook veel tijd bespaart.

Ook zeer populaire gymnastiektoestellen voor kinderen thuis zijn hangmatten. Ze stimuleren de lichaamscoördinatie en de fijne motoriek van je kind en bieden veel mogelijkheden voor creatief spel. Hangmatten zijn er in veel verschillende maten en vormen, van eenvoudige hangmatten voor binnen tot grote hangmatten voor buiten. Ze zijn er ook in verschillende kleuren en patronen om de kamer van je kind visueel interessanter te maken.

hängematten

Een ander goed voorbeeld van gymnastiekmateriaal voor peuters zijn klimtorens. Ze stimuleren de lichaamscoördinatie en de fijne motoriek van je kind en bieden veel mogelijkheden voor creatief spel. Klimtorens zijn er in veel verschillende maten en vormen, van eenvoudige klimtorens voor binnen tot grote klimtorens voor buiten.

Een ander goed voorbeeld van gymnastiektoestellen voor peuters zijn evenwichtsborden. Ze ontwikkelen de lichaamscoördinatie en fijne motoriek van je kind en bieden veel mogelijkheden voor creatief spel. Balansplanken zijn er in veel verschillende maten en vormen, van eenvoudige planken voor binnen tot grote planken voor buiten.

balanceboard

In het algemeen bieden turntoestellen voor peuters veel voordelen ten opzichte van andere soorten speelgoed. Ze stimuleren de ontwikkeling van lichaamscoördinatie, fijne motoriek, zelfstandigheid en creativiteit. Kies turntoestellen die zowel functioneel als esthetisch zijn om het uiterlijk van de kinderkamer te verbeteren. Een goed gekozen combinatie van turntoestellen kan je kind helpen zich veilig en geborgen te voelen en zich gezond te ontwikkelen.

Misschien is het volgende artikel ook interessant? Montessori: aanmoediging door kamerinrichting & speelgoed

FAQ

Speelgoed voor motorische vaardigheden

Welke spelletjes bevorderen de motorische vaardigheden?

Spelletjes zoals zandkastelen bouwen, hindernisbanen, vingerspelletjes, kettingen rijgen en sorteerspelletjes bevorderen de motorische ontwikkeling van je kind.

Welk speelgoed is educatief waardevol?

Educatief waardevol speelgoed bevordert vaardigheden, heeft een hoge speelwaarde, stimuleert de verbeelding en moedigt zelfstandig spel aan. Ze zijn veelzijdig en bieden altijd nieuwe manieren om te spelen.

Wat bevordert een motorische wand?

Een motoriekmuur bespaart ruimte en bevordert behendigheid en reactievermogen. Omdat alles vast zit, kunnen er geen onderdelen kwijtraken.

Hoe bevorder ik de motorische ontwikkeling?

Activiteiten zoals springen, vangen, gooien, springen en klimmen trainen de grove motoriek. Spelen in het park of in de speeltuin en sporten zoals atletiek, zwemmen, paardrijden, voetbal of vechtsporten zijn ideaal.

Wat valt er allemaal onder motorische vaardigheden?

Motorischevaardigheden omvatten alle bewegingen die door de hersenen worden aangestuurd. Het is onderverdeeld in fijne motoriek (kleine spiergroepen, bijv. handen, voeten, gezicht) en grove motoriek (grotere bewegingen).

Wat zijn motorische spelletjes?

Motorische spelletjes zijn cruciaal voor de fysieke en mentale ontwikkeling van kinderen. Ze helpen om bewegingen te coördineren en ruimtelijke relaties te begrijpen.

Wat zijn fijne motorische vaardigheden bij kinderen?

Bij fijnemotoriek gaat het om kleine, specifieke bewegingen met de handen, voeten en het gezicht. Deze vaardigheden worden gestimuleerd door activiteiten zoals kleuren, rijgen en vingerspelletjes.

Welke motorische vaardigheden ontwikkelt schilderen?

Kleuren bevordert zowel de fijne motoriek als de grafische motoriek. Kinderen leren het potlood op een gecoördineerde manier te geleiden en lijnen precies te volgen.

Wat zijn educatieve spelletjes?

Educatieve spelletjes staan centraal in de ontwikkeling van kinderen. Ze helpen kinderen hun vaardigheden, zwakheden, gevoelens en verlangens te herkennen en een zelfbeeld te ontwikkelen.

×