Koken met Bell:

Samen koken we een authentieke Thaise maaltijd - perfecte gerechten voor het hele gezin

.

Recept nr. 9

Mango kleefrijst - Thaise stijl

Mango kleefrijst is absoluut een van mijn favoriete toetjes. Het smaakt het beste met verse Thaise mango's (in Duitsland worden deze verkocht als "vliegende mango's") en op kamertemperatuur.

Er zijn 2 manieren om dit dessert te maken. De eerste is de authentieke versie met Thaise kleefrijst, die van tevoren geweekt en gestoomd moet worden. De tweede en snellere versie is met rijstpudding of sushirijst; hier wordt de rijst gewoon in een pot gekookt. Hier maken we de eerste variant. De tweede variant vind je hier.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor nieuwe familierecepten.

Veel plezier met koken!

Veel plezier met koken!

INGREDIËNTEN VOOR 2-3 PORTIES

  • 100 g Thaise kleefrijst

  • 1 verse, rijpe mango

  • 4 el suiker

  • 1/2 - 1 theelepel zout

  • 250 ml kokosmelk

  • Wat munt en gehakte pinda's als garnering (optioneel)


BEREIDINGSTIPS

  1. Het weken van de rijst is een must. Weken in koud water is veel beter. Bij voorkeur een nacht!


Kookinstructies

Inspanning:Gemakkelijk

Bereiding: 10 min.

Totale tijd: 20 min.

STAP 1

Bedek de Thaise kleefrijst eerst 30 minuten met ruim kokend heet water of laat hem minstens 6 uur weken in koud water. Daarna zeef je de rijst en spoel je het zetmeel weg met koud water. Stoom de rijst nu ongeveer 15-20 minuten in een bamboe stoompan. Om te voorkomen dat de rijst aan de stoompan blijft plakken, kun je normaal bakpapier gebruiken als bodem in de bamboestomer.

STAP 2

Verwarm ondertussen de kokosmelk, suiker en zout in een pan op middelhoog vuur. Laat het inkoken tot een licht bubbeltje voor ongeveer 10 - 15 minuten, voeg indien gewenst een beetje suiker of zout toe.

STAP 3

Doe de gestoomde kleefrijst (mag niet meer beetgaar zijn!) in een kom en voeg ongeveer 90% van de kokosmelk dressing toe; bewaar de rest van de kokosmelk in een klein kopje voor later. Meng nu voorzichtig de rijst met de kokosmelkdressing (siliconen spatels zijn ideaal hiervoor) en laat ongeveer 15 minuten staan. Om te serveren doe je wat kleefrijst in een dessertschaaltje, leg je er verse mangoreepjes op en garneer je eventueel met fijngehakte pinda's en een blaadje munt. Besprenkel met een beetje kokosmelkdressing vlak voor het opdienen. Eet smakelijk!

×