Koken met Bell:

Samen koken we een authentieke Thaise maaltijd - perfecte gerechten voor het hele gezin

Recept nr. 12

Rijstnoedels met pittige varkensvleessaus

Het is pittig, zuur, vol kruiden en varkensvlees smaken, maar ook licht en zo vullend op hetzelfde moment. Het ziet er zo simpel uit, maar het zit boordevol smaak. De soep heeft een dikke consistentie door de tomaten. Het varkensvlees en rundvlees zijn mals en smelten perfect samen met de tomaten. Het gerecht ruikt naar gefermenteerde sojabonenbladeren en is niet te pittig.

Abonneer je op onze nieuwsbrief voor nieuwe familierecepten.

Veel plezier met koken!

Veel plezier met koken!

Kookinstructies

Moeite: Gemakkelijk

Bereiding: 20 min.

Totale tijd: 45 min.

INGREDIËNTEN VOOR 6 PORTIES

  • 500 gram gehakt

  • 500 gram varkensribbetjes, in kleine stukjes gesneden

  • 500 gram rundergehakt

  • 1½ varkensbloed, in stukjes van 2,5 x 2,5 cm gesneden

  • 12½ kopjes water

  • 3 kopjes lokale kleine tomaten, zaadjes verwijderd en gehalveerd

  • 10 gedroogde katoenboombloemen

  • ¼ kopje lente-uitjes en koriander, fijngehakt

  • 1 eetlepel gemalen zeezout

  • ¼ kopje plantaardige olie

  • 1 kg gestoomde rijstnoedels

  • 500 g taugé, draderige staarten verwijderd

  • 1 kopje ingemaakte sla, fijngesneden en gebakken in olie

  • 4 eetlepels gefrituurde knoflook

  • Een paar gefrituurde, gedroogde vogeloog pepers of gemalen pepers gebakken in olie

  • 5 partjes limoen


Currypasta: maal alle ingrediënten fijn.

  • 7 grote gedroogde pepers, ontdaan van zaadjes, geweekt in water en drooggeknepen, fijngesneden

  • 1 theelepel gemalen zeezout

  • 3½ eetlepels gepelde sjalot, fijngehakt

  • 1½ eetlepels gepelde knoflook, fijngehakt

  • 1½ eetlepel galangal, fijngehakt

  • 3 eetlepels citroengras, fijngehakt

  • 2 eetlepels verse kurkuma, fijngehakt

  • 1 theelepel korianderwortels, fijngehakt

  • 4 eetlepels geroosterde, gefermenteerde sojabonenbladeren, fijngemalen


BEREIDINGSTIPS

  1. Serveer met 2-3 bossen rijstnoedels (kanom jeen) door de soep over de noedels te gieten, bestrooi met koriander, lente-uitjes en gebakken knoflook.

  2. Leg de taugé en ingemaakte sla op een bord samen met de limoen. De rijstnoedels kunnen ook in een aparte kom bij de soep worden geserveerd. De taugé, ingemaakte sla en andere garnituren kunnen ook in een klein apart kommetje worden geserveerd.

  3. Serveer de gebakken vogeloog pepers (of in olie gebakken gemalen pepers) in een klein kommetje voor een extra zure en pittige smaak.

  4. Als garnering kunnen varkenskraakjes worden gebruikt.

  5. Thaise sida-tomaten hebben de voorkeur voor dit gerecht omdat ze door hun zoetzure smaak beter smaken dan andere tomatensoorten.


STAP 1

Laat de varkensribbetjes met 12 kopjes water in een pan sudderen tot de varkensribbetjes zacht zijn. Week de cottonwood bloesem in water, knijp dan droog en snijd met de hand doormidden.

STAP 2

Bak de currypasta in een wok met een beetje olie tot hij geurig is. Voeg het varkensvlees en rundvlees toe. Roer om goed te mengen. Voeg ½ kopje water toe en kook verder. Zodra het vlees gaar is, voeg je de tomaten en watten toe. Goed bakken.

STAP 3

Voeg het mengsel toe aan de varkensribbensoep. Voeg het varkensbloed toe. Breng eenmaal aan de kook tot het geurig is en zet dan het vuur laag. Laat sudderen tot het varkensvlees, het rundvlees en de varkensribbetjes zacht zijn.

STAP 4

Zout en breng op smaak. De zoute smaak moet overheersen.

×