Koken met Bell:

Samen koken we een authentieke Thaise maaltijd - perfecte gerechten voor het hele gezin

.

Recept nr. 12

CURRY VAN BUIKSPEK MET GEMBER

Gaeng Hung Lay, afkomstig uit de Shan staat van Birma, is beroemd in het noorden en werd later een cultgerecht in heel Thailand. En terecht, met deze smaak! Buikspek en varkensribben worden langzaam gesmoord in een heleboel kruiden en specerijen. Het resultaat zijn malse, vette stukken varkensvlees die volledig doordrenkt zijn met de rijke en smaakvolle saus. Dit gerecht is niet te zoet. De saus heeft een dikke consistentie die lijkt op die van massaman curry. De knoflook en gember zijn perfect gekookt. Als je indruk wilt maken op iemand, is dit het gerecht bij uitstek - maar het kost tijd! En maak je geen zorgen. De afzonderlijke stappen zijn eenvoudig.

Abonneer je op onze nieuwsbrief voor nieuwe familierecepten.

Veel plezier met koken!

Veel plezier met koken!

Kookinstructies

Moeite: Gemakkelijk

Bereiding: 40 min.

Totale tijd: 60 min.

INGREDIËNTEN VOOR 6 PORTIES

  • 1 kilo varkenslende

  • 500 gram buikspek

  • 1 eetlepel donkere zoete sojasaus

  • 4 kopjes water

  • ½ kopje verse gember, dun gesneden

  • ½ kopje gepelde knoflook

  • 1 eetlepel kerriepoeder

  • 3-4 eetlepels tamarindepasta

  • 1 eetlepel gemalen zeezout hangend

Currypasta: klop alle ingrediënten fijn

  • 5 grote gedroogde pepers, geweekt in water en drooggeknepen, fijngehakt

  • 1 theelepel gemalen zeezout

  • 1/2 eetlepel gepelde knoflook

  • 3 eetlepels gepelde sjalotten

  • ½ eetlepel galangal, fijngehakt

  • 1½ eetlepel citroengras, fijngehakt

  • 1 theelepel garnalenpasta


BEREIDINGSTIPS

  1. Serveer met 2-3 bossen rijstnoedels (kanom jeen) door de soep over de noedels te gieten, bestrooi met koriander, lente-uitjes en gebakken knoflook.

  2. Leg de taugé en ingemaakte sla op een bord samen met de limoen. De rijstnoedels kunnen ook in een aparte kom bij de soep worden geserveerd. De taugé, ingemaakte sla en andere garnituren kunnen ook in een apart kommetje worden geserveerd.

  3. Serveer de gebakken vogeloog pepers (of in olie gebakken gemalen pepers) in een klein kommetje voor een extra zure en pittige smaak.

  4. Als garnering kunnen varkenskraakjes worden gebruikt.

  5. Thaise sida-tomaten hebben de voorkeur voor dit gerecht, omdat ze door hun zoetzure smaak beter smaken dan andere tomatensoorten.


STAP 1

Was beide soorten varkensvlees schoon en dep ze droog. Snijd in stukken van 4-5 cm. Doe ze in een mengkom en voeg donkere sojasaus en de currypasta toe. Marineer gedurende een uur.

STAP 2

Bak het varkensvlees in een pan tot het voorgekookt is. Voeg water toe, sluit het deksel en laat sudderen tot het varkensvlees gaar is. Voeg de gesneden gember, knoflook en gehangen kerrie of kerriepoeder toe. Roer om goed te mengen. Blijf bakken tot de gember en knoflook gaar en geurig zijn.

STAP 3

Voeg tamarindepasta en zout naar smaak toe. Het gerecht moet 3 smaken hebben: zuur, zout en pittig. Als het niet zout is, voeg dan meer zout toe. Laat sudderen tot het varkensvlees zacht is en zet dan het vuur uit. Serveer in een kom met verse of ingemaakte groenten en gestoomde kleefrijst.

×