Koken met Bell:

Samen koken we een authentieke Thaise maaltijd - perfecte gerechten voor het hele gezin

.

Recept nr. 14

Thaise snack dip

Nam prik is een soort saus of dip op basis van chili die in heel Thailand te vinden is. Nam prik ong is een versie uit het noorden van Thailand, gemaakt met gedroogde pepers, gemalen varkensvlees en tomaten. Het is niet bepaald subtiel: als je de dip opschept met een stukje kool of komkommer, krijg je een stormloop van hitte. Maar je blijft toch eten - het is gewoon te lekker. De pittigheid combineert prachtig met de zure en zoute smaak. De textuur is dik, maar niet te droog.

Abonneer je op onze nieuwsbrief voor meer familierecepten.

Veel plezier met koken!

Veel plezier met koken!

Kookinstructies

Moeite: Gemakkelijk

Bereiding: 20 min.

Totale tijd: 55 min.

INGREDIËNTEN VOOR 2 PORTIES

  • 5 grote gedroogde pepers zonder zaadlijsten, geweekt in water en drooggeknepen, fijngehakt

  • 1½ eetlepel citroengras, fijngehakt

  • ¼ kopje gepelde sjalotten, fijngehakt

  • 1½ eetlepel gepelde knoflook, fijngehakt

  • 2 theelepels fijn zeezout

  • ¼ eetlepel gepelde knoflook, fijngehakt

  • 1 gefermenteerd sojablad, gegrild boven een vuurtje

  • ¼ kopje varkensvlees, fijngehakt

  • 1 kop kleine tomaten, gehalveerd

  • ½ kopje water

  • 1 koriander, fijngehakt

  • 1 lente-ui, fijngesneden

  • 2 eetlepels plantaardige olie

Keuzeuit verse groenten: komkommer, slangenboon, acacia,

Keuze uitgekookte groenten: slangenboon, aubergine, waterspinazie, pompoen,


BEREIDINGSTIPS

  1. Gefermenteerde sojabonenbladeren zijn sojabonen die een fermentatieproces hebben ondergaan en in ronde bladeren in de zon zijn gedroogd. Het kan worden gebruikt als vervanging voor garnalenpasta.

  2. Als gefermenteerde sojabonen niet verkrijgbaar zijn, gebruik dan 1 theelepel garnalenpasta of 3 eetlepels zwarte gezouten sojabonen. De zoute smaak kan worden verminderd door ze eerst in water te wassen.

  3. De tomaten die in dit gerecht worden gebruikt zijn de kleine tomaten die in Noord-Thailand worden geteeld. Ze komen in trossen die lijken op erwten aubergines. De smaak is zuurder dan normale tomaten. Cherrytomaten kunnen als vervanging worden gebruikt, maar moeten op smaak worden gebracht met tamarindesap om een zure smaak toe te voegen.


STAP 1

Plet de pepers met citroengras en zout. Voeg sjalotten, knoflook en gefermenteerde sojabonenbladeren toe die in stukjes zijn geknepen en stamp tot het mengsel goed gemengd is. Voeg de tomaten toe en kneus ze lichtjes om te mengen met de chilipasta. Voeg het varkensvlees toe en meng goed.

STAP 2

Verhit de olie in de wok. Voeg gehakte knoflook toe en bak tot het geurt. Voeg de chilipasta toe en roer goed op laag vuur. Voeg water toe en roer tot de textuur glanzend, bijna droog en pasta-achtig wordt.

STAP 3

Doe in een kom en bestrooi met koriander en lente-uitjes. Serveer met verse of gekookte groenten of beide samen met varkenskraak.

×