Koken met Bell:

Samen koken we een authentieke Thaise maaltijd - perfecte gerechten voor het hele gezin

.

Recept nr. 11

Chilidip (Thaise stijl)

Nam prik noom is naar mijn mening een van de lekkerste chilidips die je ooit zult tegenkomen. "Prik noom" staat voor de lange, groene soort chilipeper die typisch is voor het noorden van Thailand. Je kunt het lokaal vinden in bijna elke goede supermarkt. Over het algemeen heeft deze dip een milde, aromatische smaak. De pepers zijn goed gekookt en hebben een zachte textuur. De ingemaakte vis is heerlijk geurig. De tomaten, knoflook en sjalotten zijn goed gemengd en geven een goede smaak.

Abonneer je op onze nieuwsbrief voor nieuwe familierecepten.

Veel plezier met koken!

Veel plezier met koken!

Kookinstructies

Moeite: Gemakkelijk

Bereiding: 35 min.

Totale tijd: 35 min.

INGREDIËNTEN VOOR 2 PORTIES

  • 7 groene sporenchilipepers (Prik Noom)

  • 5 Thaise sida tomaten

  • 3 teentjes knoflook

  • 6 Thaise sjalotten

  • 1 eetlepel ontbeende, gefermenteerde vis, fijngesneden

  • 1 theelepel fijn zeezout

  • 1 eetlepel lente-uitjes, fijngesneden

  • 1 eetlepel koriander, fijngehakt

Niet om te eten, alleen om te koken: Bananenblad

Verse groenten naar smaak: komkommer, slangenboon, acacia, gevleugelde boon

Gekookte groenten naar smaak: slangenboon, aubergine, waterspinazie, bananenbloem, agastapunt, agastabloem, pompoen, wintermeloen

Bijgerechten: varkenskraak en gekookte eieren


BEREIDINGSTIPS

  1. De groene sporenchilipepers (prik noom) mogen niet te fijn worden geklopt.

  2. Prik yuak (een meer gebruikelijke soort sporenchilipeper) kan worden vervangen door prik noom. Ze moeten echter wel geroosterd worden voor gebruik, anders smaken ze onaangenaam.

  3. Grote sjalotten kunnen worden vervangen door kleine Thaise sjalotten, maar ze zijn minder geurig en vochtiger.


STAP 1

Was de groene puntpaprika's, sjalotten, knoflook en tomaten goed, zet apart en laat uitlekken. Grill of bak de groenten tot ze gaar zijn. Pel de groene pepers, sjalotten en knoflook grondig.

STAP 2

Veeg het geprepareerde bananenblad schoon, leg de fijngehakte gefermenteerde vis op het blad en wikkel het een paar keer helemaal om. Bak dan tot het geurig is.

STAP 3

Hak de groene pepers, sjalotten, knoflook en zout grof. Voeg de gefermenteerde vis en tomaten toe. Pureer goed.

STAP 4

Bestrooi in een kom met lente-uitjes en koriander. Roer en meng goed. Serveer met gekookte of verse groenten, varkenskraak en gekookt ei naar eigen smaak.

×