Koken met Bell:

Samen koken we een authentieke Thaise maaltijd - perfecte gerechten voor het hele gezin

.

Recept nr. 10

THAISE ZOMERBROODJES

De heerlijke, verse zomerbroodjes staan in Duitsland bekend als iets typisch Vietnamees. Bijna elk Aziatisch land heeft echter zijn eigen versie van verse zomerrolletjes. In Thailand zijn deze broodjes een favoriete snack en ik heb de lekkerste zomerbroodjes gegeten in Chiang Mai (Noord-Thailand). In het Thais heet dit gerecht ก๋วยเตี๋ยวลุยสวน Guay Tiew Lui Suan - letterlijk vertaald als "noedel door de tuin". Dit gerecht wordt gemaakt met knapperige groenten en verse kruiden die je in je tuin kunt vinden - vandaar de naam "door de tuin".

Thaise zomerbroodjes worden meestal geserveerd met romige en pittige pindasaus of knoflook- en chilidipsaus. Afhankelijk van het seizoen geef ik de voorkeur aan het een of het ander.

Abonneer je op onze nieuwsbrief voor nieuwe familierecepten.

Veel plezier met koken!

Veel plezier met koken!

Kookinstructies

Moeite: Gemakkelijk

Bereiding: 10 min.

Totale tijd: 20 min.

INGREDIËNTEN VOOR 2 PORTIES OF 10 ZOMERBROODJES

  • 100 g sla of slamix (bijv. ijsbergsla, rucola, romaine)

  • 10 vellen rijstpapier

  • 2-3 wortelen

  • 1 komkommer

  • 1 paprika

  • 50 g verse spruiten (bijv. mungbonen, erwtenscheuten)

  • 1 handvol munt

  • 1 handvol Thaise basilicum

  • 200 g eiwit (optioneel) - bijv. gehakt, garnalen, biefstuk

Voor de dipsaus:

  • 1 limoen

  • 5 el zoete chilisaus

  • 1 eetlepel vissaus of 2 eetlepels sojasaus

  • 3 el pinda's


BEREIDINGSTIPS

  1. Om de zomerrolletjes gemakkelijk te rollen te maken, moeten alle groenten in stukjes van dezelfde grootte en lengte worden gesneden.

  2. Als je de zomerrolletjes als hoofdgerecht wilt eten in plaats van als snack, kun je 100-150 g eiwit (bijv. gehakt, biefstukreepjes, garnalen, tofu) per persoon toevoegen. Je kunt de eiwitten bereiden zoals jij wilt - ik heb ze het liefst gebakken.

  3. Dompel de rijstvellen maar heel kort onder in warm water. Ze kunnen een beetje "hard" zijn als je ze uit het waterbad haalt. Rijstbladeren die te lang geweekt zijn, kunnen niet meer gerold worden en zullen gewoon samenklonteren.


STAP 1

Voor het rollen:

Was de sla, groenten, spruiten en kruiden goed en laat uitlekken. Snijd de wortels, komkommer en paprika in gelijke stukken. Gebruik alleen de blaadjes van de kruiden.

Optioneel: Bak de eiwitten (bijv. gehakt) in een hete pan en breng op smaak met een beetje vissaus.

STAP 2

Maak de dipsaus:

Voeg aan de zoete chilisaus ongeveer 1 el limoensap, 1 el vissaus en 3 el gehakte pinda's toe en meng goed. Breng op smaak met meer limoensap, vissaus of suiker. De consistentie van de dipsaus kan ook worden verdund met een beetje warm water, afhankelijk van je voorkeur.

STAP 3

Rol de zomerrolletjes op:

Nu we klaar zijn met het snijden en koken van alle ingrediënten en de dipsaus hebben gemaakt, kunnen we beginnen met rollen:

Om dit te doen, vul je een grote kom met warm water en bevochtig je 1 rijstvel voor ongeveer 15 seconden, terwijl je constant draait. Leg het rijstvel op een groot bord of plank en stapel het onderste derde deel in het midden op met de sla, gehakte groentesticks, kruidenblaadjes en eiwitten (optioneel). Vouw de zijkanten links en rechts naar binnen, vouw het onderste derde deel van het rijstpapier over de ingrediënten en rol voorzichtig maar strak op.

Serveer met de zelfgemaakte chilidip & bon appétit!

×