Koken met Bell:

Samen koken we een authentieke Thaise maaltijd - perfecte gerechten voor het hele gezin

.

Recept nr. 8

Groene Thaise curry

Een absolute klassieker uit het kloppende hart - de regio Centraal-Thailand. De pittige smaak overheerst in dit recept. Het gaat gepaard met de zoetheid van de kokosmelk. Samen resulteert dit in een afgeronde en evenwichtige smaak. Visueel heeft de curry een licht groenige kleur. De consistentie wordt een beetje dikker wanneer de kokosmelk zich goed met de curry heeft vermengd.

Abonneer je op onze nieuwsbrief voor nieuwe familierecepten.

Veel plezier met koken!

Veel plezier met koken!

Kookinstructies

Moeite: Gemakkelijk

Bereiding: 15 min.

Totale tijd: 35 min.

INGREDIËNTEN VOOR 2-3 PORTIES

Kerrie

  • 300 g kipfilet of kippendij (zonder bot en vel)

  • 400 ml kokosmelk uit blik - met een zeer hoog vetgehalte of 500 ml kokosmelk uit een Tetrapack

  • 3 kafferlimoenblaadjes, fijngehakt

  • ½ kopje Thaise basilicumblaadjes

  • 3 eetlepels vissaus

  • 2 theelepels palmsuiker

  • 3 eetlepels plantaardige olie

  • 2 grote rode pepers (niet heet), diagonaal gesneden (optioneel); kan worden vervangen door zeer fijn gesneden rode peper

  • 1 kopje Thaise aubergines, steeltjes al verwijderd (optioneel)

  • 2 handenvol groentemix naar keuze (optioneel)

  • 200 ml kippenbouillon of 1 el kippenbouillonpoeder (optioneel)

Currypasta: Groene Thaise curry

25 g - 50 g afhankelijk van voorkeur voor pittigheid


BEREIDINGSTIPS

  1. Voor een sappige kip kerrie raden we aan om donker kippenvlees te gebruiken: kippendijen zonder vel en zonder bot. Dit stuk kip blijft mals en sappig ondanks de lange bereidingstijd. De curry smaakt het meest intens naarmate je hem langer laat sudderen, laat afkoelen en opnieuw opwarmt.

  2. Als je kipfilet gebruikt, is de binnenste kipfilet het lekkerst omdat die supermals is en geen lange kooktijd nodig heeft.

  3. Je kunt de Thaise aubergines vervangen door gewone aubergines of courgettes. Afgezien van de Thaise & erwten aubergines, zitten er traditioneel nauwelijks groenten in deze Thaise groene curry. Wij denken echter dat 1-2 handjes gemengde groenten (bijv. wortels, peultjes, enz.) ideaal zijn.


STAP 1

Was de kip en dep droog. Leg ze kruislings en snijd ze in korte, dunne reepjes.

STAP 2

Was de groenten en snijd ze in hapklare stukken van dezelfde grootte. Rol de kaffir limoenblaadjes op en snijd ze in hele fijne reepjes. De schil van een biologische limoen kan als vervanging worden gebruikt.

STAP 3

Giet de plantaardige olie in een pan en verhit op middelhoog vuur. Zodra de olie heet is, voeg je de currypasta toe en roerbak je tot deze geurig is. Voeg langzaam de helft van 150 ml kokosmelk toe en roerbak tot het geurig is en de olie naar het oppervlak drijft. Voeg de kip toe en bak goed.

STAP 4

Voeg nu de groenten toe en vul de pan aan met de resterende kokosmelk en kippenbouillon (optioneel); laat sudderen tot alle ingrediënten perfect gaar zijn. Voeg de kaffir limoenblaadjes toe. Breng de Thaise groene curry op smaak als hij gaar is: Voeg vissaus en suiker toe om de pittige smaak in balans te brengen. Voeg tot slot de Thaise basilicumblaadjes (vervang: Italiaanse basilicumblaadjes) en de milde rode grote pepers toe.

STAP 5

Nu een taak voor je gehemelte: proef de uiteindelijke smaak om de kruiden aan te passen zodat ze in balans zijn. Hier moet de pittige smaakcomponent in balans zijn met de zoete en zoute component. Als je vissaus gebruikt, krijg je naast de zoute noot ook de "umami" component, die het gerecht "rond" en hartig maakt. Zet de kookplaat uit en haal van het vuur. Serveer in een kom en garneer met extra Thaise basilicumblaadjes en kaffir limoenblaadjes of limoenschil. Lekker met warme Thaise jasmijnrijst of rijstnoedels.

×